COVID-19 informasjon fra Kniveksperten.no

home Meny close
menu Meny

Slik tar du vare på kniven din

Når du har gått til anskaffelse av en kvalitetskniv, har du valgt en kniv som vil vare i svært mange år. Likevel er det noen grep du bør ta, for at kniven skal beholde sin skarphet. 

Når en kniv blir sløv, betyr det at den har mistet sin opprinnelige egg. Bryning av kniven vil imidlertid kunne gjenopprette eggen. Ved større hakk eller skader må knivbladet slipes. Det bør gjøres på en slipestein eller ved bruk av en slipemaskin, noe som er en litt mer krevende prosess.

 

Brynestein

Brynesteiner er det mest allsidige slipeverktøyet for kniver. De kommer med ulike kornstørrelser, for både grov og fin skjerping. Jo sløvere en kniv er, jo grovere bør steinen være. Med brynestein vil kniven få en rett V-egg, og ikke konveks eller konkav som man vil få med hhv båndsliper eller steinsliper.

V-egg, Konveks egg og Konkav egg

Husk å ha litt vann på steinen før du setter i gang med slipingen, varmen som oppstår er ødeleggende for kniveggen, og vann forhindrer dette. Noen av brynesteinene brukes med egen olje.

Før kniven jevnt over brynesteinen, og pass på at hele kniveggen blir skjerpet fra bunn til spiss. Hold et jevnt trykk, i lik vinkel – og fortrinnsvis samme vinkel som kniven opprinnelig kom med (denne skal være mest egent knivens bruk, samt at du sparer deg mye arbeid i forhold til å slipe opp en ny vinkel).

 

Slipesett

Det finnes også slipesett - som for eksempel Lansky slipesett i flere varianter. Disse består av mindre brynesteiner påmontert et stag som føres gjennom en liten "rigg" hvor også kniven er festet. Dette sikrer at man sliper med samme vinkel hele tiden, og ved å veksle fra grovt til finere bryne slipe kniven gradvis mot det perfekte resultat. Til Lansky sine slipesett kan man kjøpe løse brynesteiner av forskjellig slag, samt monteringssett for fastmontering av Lansky-settet.

 

Slipemaskin 

Her finnes det i grove trekk to typer slipemaskiner: båndsliper og steinsliper. Kniveksperten.no fører båndslipere fra Work Sharp, disse kommer i forskjellige varianter og størrelser. Felles for dem alle er at man fører kniven langs et spor som sikrer korrekt vinkel, og ved å gjenta prosessen på hver side samt ved å skifte til finere og finere slipebånd – så endre kniven opp med en god, skarp egg. Til noen av båndsliperne får man kjøpt tilleggsutstyr, blant annet for å kunne benytte bredere slipebånd. Ved bruk av båndsliper får eggen en noe konveks form.

Det finnes også steinslipere, som benytter en rund slipestein (som roterer via et vannbad). Ved bruk av slik maskin, vil eggen få en noe konkav egg.

 

Dette gjør kniven din sløv

Det er to ting som sløver kniveggen. Det ene er hard belastning som kan bryte av småstykker, og gjør den sagtakket. Det andre er at eggen legger seg, dette løses enkelt med noen drag med knivstål.

 

Rengjøring av kniver 

Du bør aldri vaske gode kniver i oppvaskmaskinen. Det reduserer skarpheten, og gjør den svært utsatt for rust- og syreangrep.

For å holde kniven pen og skarp, anbefaler vi at du rengjør den etter bruk. Bruk rent vann og litt svakt såpevann om nødvendig. Tørk den godt av før du setter den tilbake i sliren. Ikke oppbevar knivene løse i skuffen, da vil de miste skarpheten.

 

Må jeg behandle knivskaftet og sliren?

Knivskaft vil normalt ikke trenge noen egen behandling, unntaket er treskaft som etter lang tid kan treet bli "tørt", og du kan fint bruke en god møbelolje for å gi treverket noe av glansen tilbake.

Unngå å lagre skinnslirer i direkte sollys, da kan fargen blekne. For å beholde lærets glød, kan du smøre inn læret med fett.

Ved å vise omsorg for kniven din, vil den vare i generasjoner. Se vårt brede utvalg av vedlikeholdsutstyr her.

 

 

  Laster...